< > 2017
szeptember


Védőháló: Családi közösségépítő program


2017. szeptember 21., 13:00

" Mi jelenthet védőháló  a családoknak"  A konfliktuskezelés megtanulása, a család és a munka összeegyeztetése, több szeretet és elfogadás, közösségépítő programok? Sorolhatnánk mindazt, ami a családokat összetartja és boldogabbá teszi. A Sében működő ÖrökSÉgünk Alapítvány szeptember 23-án a közösségépítést helyezte előtérbe: családi sportnapra, parkerdei túrára és szalonnasütésre invitálta a családokat.

Harmincheten indultak útnak Séből, míg a többiek - Civil szervezetek tagjai és  az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesület tagjai – Szombathelyről jöttek ki a  találkozóra  a Parkerdőbe. (Összességében a  rendezvényen közel 100 fő vett részt) . A Séi csapat   hat kilométert gyalogolt  az erdőben, az Országos Kéktúra útvonalán. A legkisebbek kétévesek voltak, ők az édesapjuk nyakában tették meg az utat. Átmentek az Aranypatak hídján, majd a temető mellett továbbsétáltak. Jártak a Bikaréten, ahol egykor a falu apaállatait tartották, megpihentek a fából épült erdei házikónál, mely Sé legmagasabb pontján (275 méter) épült, és átmásztak a vihar által az útra döntött fákon.

Fáradtan, de a természet szépségével eltelve, énekelve érkezett meg a séi csoport a Parkerdőbe, ahol az Aranykorúak Egyesület tagjai már megrakták a tüzet és kijelölték az egyes sportversenyek helyét. Lehetett választani kosárra dobást, kapuba rúgást, karikák célba dobását, röplabdával célba ejtést, petanque játékot… Közben nem maradhatott el a szalonnasütés sem, sok szalonna, kenyér, pogácsa fogyott a túrázás és sportolás után. Az egyes versenyszámok győztesei díjakkal térhettek haza, amelyeket a Civil Kerekasztal részéről Kőszegfalviné Pajor Klára adott át.

A visszaút azonban még hátra volt, újabb hat kilométer gyaloglás egy másik útvonalon a Parkerdei Kertbarát Egyesület által összefogott szép kiskertek mellett. Végig Sé közigazgatási határán belül jártak a kirándulók. Sokan nem is tudták, hogy a hatszáz kiskert a kerti lakokkal is Séhez tartozik. Alig néhány métert kellett csak szombathelyi területre lépni, amikor a tűzrakóhelyekhez, sportpályákhoz és játszótérhez mentek.

Igazi háromgenerációs együttlét volt, a résztvevők között fél tucat nagyszülő is volt gyermekeikkel, unokáikkal együtt. Az utóbbi időben sok család építkezett Sében. A Szombathelytől mindössze két kilométerre fekvő kis falu lakóinak létszáma 1353-ra nőtt, ám az iskola régen megszűnt, óvoda sincs. Az ilyen programok során a gyermekek és az új lakók is közelebb kerülnek egymáshoz, a közösen átélt élmények nemcsak a családokat erősítik, hanem a falu közösségét is. A túra végén már a novemberi és decemberi családi programról beszélgettek.
Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Civil Kerekasztal - Magyar