< > 2017
október


TANODA foglalkozások


2017. október 10., 19:05

 

Szerepmodellek bevonása

 

2017. április 26-án nagyszámú tanuló gyűlt össze. hogy meghallgassa a Civil Kerekasztal Tanoda két vendégének, Poór Szilviának és Orsós Erikának a beszámolóját és kérdéseket tegyen fel.  A rendezvényen a tanulókat és a vendégeket pogácsa és üdítő várta.

Poór Szilvia-, aki súlyosan látássérült, tulajdonképpen gyermekkora óta vak- hatalmas akaraterővel és szorgalommal kiváló eredménnyel elvégezte a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központja szociális munka képzését. Jelenleg a hivatását gyakorolja a FŐKEFE Nonprofit Kft. Savaria Nett-Pack Gyáregységében. Szilvia elmesélte a gyermekeknek, hogy hogyan, kiknek a segítségével sikerült megküzdenie a hátrányaival az általános, majd a középiskolában. Felhívta a tanulók figyelmét arra, hogy soha ne adják fel a vágyaikat, ha még reménytelennek is látszik a cél elérése, mert komoly munkával és kitartással elérhetik ők is a céljaikat. Elmesélte, – gyakran humoros fordulatokkal -, hogy hogyan küzdött meg a nehéz helyzetekkel. Beszámolója végén a gyermekek kérdéseket tettek fel arról, hogy hogyan lehet és kell segítséget nyújtani egy látásfogyatékos embernek, valamint arról, hogy milyen eszközök, támogatások segítik az életüket.

A másik vendég Orsós Erika, aki szintén főiskolát végzett, és jelenleg a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munkatársa Szombathelyen. Erika egy somogyi kis faluban nőtt fel, beás cigány családban. A család nagyon rossz anyagi és lakhatási körülmények között élt. Több testvére közül ő volt egyedül, aki már az általános iskolában is szorgalmasan tanult, mert szerette volna többre vinni a szüleinél. Hamarosan elkerült középiskolába, ahol kollégiumban lakott, majd a sikeres felvételi után elvégezte a főiskolát. Beás cigányként sokszor meg kellett tapasztalnia a megkülönböztetést, de ez nem vette el a kedvét attól, hogy bebizonyítsa, hogy ő is lehet sikeres az életben. Ő is elmondta a gyermekeknek, hogy mennyire fontos az akaraterő, és a kitartás a céljaik eléréséhez. A rövid életút ismertetés után Erika választ adott a gyerekek kérdéseire, amelyek elsősorban arra vonatkoztak, hogy hogyan élte meg, hogy el kellett szakadnia a családjától a középiskolás tanulmányai megkezdésekor.

Összességében egy élvezetes hosszú délutánt töltöttek a gyerekek a vendégekkel, és megismerkedtek két olyan fiatal felnőttel, akik sikerrel küzdöttek meg- gyakran a felnőttek segítő közreműködésével - gyermekkori nehézségeikkel, és ma sikeres embernek mondhatják magukat.

 
Vissza az előző oldalra!
Szombathelyi Civil Kerekasztal - Magyar